Verkkokaupan perustaminen on tänä päivänä erittäin helppoa, verkkokauppa-alustoja ja verkkokauppojen toimittajia löytyy moneen lähtöön. On hyvä kuitenkin muistaa, että verkkokaupan kannattavaksi saaminen on huomattavasti haastavampaa. Verkossa kilpailu on erittäin kovaa, koska periaatteessa kilpailu on globaalia. Verkossa halvin hinta, maksu- ja toimitusvaihtoehdot ovat yleensä tärkeimmät kaupan valintakriteerit. Tilastokeskuksen datan mukaan Suomessa on aika vähän pelkällä verkkokaupalla menestyviä yrityksiä. Sujuva asiointikokemus, markkinointi, kustannustehokas toimintamalli ja logistiikka nousevatkin erittäin tärkeään rooliin verkkokaupan menestyksen ja kannattavuuden suhteen. Verkkokauppaan ei ole löydettävissä yhtä, kaikille sopivaa ”one size fits all” -ratkaisua. Onkin erittäin tärkeää miettiä verkkokaupan rooli sekä verkkokauppa-alustan ja tarvittavien ominaisuuksien vaatimukset oman liiketoiminnan kannalta.
Monikanavaisuus on yksi tämän hetken nousevia trendejä digitaalisessa liiketoiminnassa. Periaatteena on, että asiakasta palvellaan useiden eri kanavien kautta ja juuri hänelle parhaiten sopivassa kanavassa. Asiakaspalvelun suhteen tämä tarkoittaa verkkokaupassa esim. chat-toimintoja perinteisen puhelimen, sähköpostin ja lomakkeen lisäksi. Tutkimusten mukaan chat-toimintoa arvostetaan, mutta siltä odotetaan kykyä tarjota laadukkaita ja nopeita vastauksia asiakkaan kysymyksiin. Keskeinen kysymys on, miten hoitaa chat laadukkaasti 24/7, vuorokauden ympäri viikon ja vuoden jokaisena päivänä?
Toiminnallisesti tärkeään rooliin nousevat myös integraatiot eri toimijoiden ja järjestelmien välillä. Näiden avulla saadaan tehostettua verkkokaupan toimintaa mm. työnkulkujen automatisoinnin merkeissä. Esimerkkeinä yrityksen sisäisistä integraatioista ovat verkkokaupan liittäminen yrityksen toiminnanohjaus- ja asiakastietojärjestelmiin (ERP, CRM) ja ulkoisista esim. ”shop-in-shop”, jonka avulla pienet toimijat voivat luoda omia kauppojaan yhteiselle alustalle sekä ns. B2B-liiketoiminnassa punchout-toiminnallisuus, jonka avulla verkkokauppa saadaan liitettyä asiakasyrityksen omaan ostojärjestelmään.
Jälleenmyyjätasolla integrointi tukkuliikkeiden verkkokauppoihin ja tuotejärjestelmiin (PIM, Product Information Management) tehostaa toimintaa huomattavasti, kun tuote- ja hintatiedot saadaan valmiina tukkuportaasta. Myös tilaus voidaan automaattisesti ohjata suoraan tietylle tukkurille ja lähettää tuote tukkuvarastosta suoraan asiakkaalle, mikä tehosta logistiikkaa huomattavasti.
Mietityttääkö verkkokaupan perustaminen? Kannattaako verkkokauppa? Mikä verkkokauppa-alusta kannattaisi valita?
Älä suotta mieti, vaan kilkkaa alla olevasta napista ja jutellaan lisää, veloituksetta tottakai! 😊